zondag 26 oktober 2014

Wielerdichters anno 2014




















"Alles voor de bekers!"... Roeselare Wiemu za 25/10/2014 - Voorstelling: "de 100 mooiste wielergedichten uit de Vlaamse en Nederlandse literatuur"
Staatsieportret: Wielerdichters anno 2014
. Meer info - uitgever: Les Iles

Vlnr staand Pieter Bakker, Philip Hoorne, Karel Declercq, Dirk Nachtegaele, Bert Bevers, Martin Carrette, Herman Laitem en Miel Vanstreels.
Zittend: Vlnr Albert Megens, Achilles Surinx, Jeroen Wielaert, Paul Rigolle, Guy Van Hoof en samensteller Patrick Cornillie.
(Foto: © Jan Van Meenen - Wiemu Roeselare - Za 25/10/2014)

maandag 20 oktober 2014

Courante vragen (2)

Courante vragen: Wat gebruik je nu het best "wow" of "wauw"??

Eén ding is alvast zeker en dat is dat "wouw" er in deze context niet toe doet. Zo'n "grote dagroofvogel met diep ingesneden staart" heeft niets met tussenwerpsels... "Wow" of "Wauw"? In de Groene Woordenlijst komen ze niet voor maar onze goeie vriend van Dale vermeldt zowel wow als wauw. Weliswaar niet in de gratis-online-module. Dat niet nee.
Dus voor wat soelaas het Web maar even op... In eerste instantie vind ik mijn vraag terug in een topic op een forum van Schrijven Online. Gesteld door ene Fleursauvage. Ik lees:

De titel van dit topic spreekt voor zich, lijkt me. In mijn schrijven gebruik ik liever 'wow' dan 'wauw', maar nu geeft de persoon die de redactie van mijn manuscript gaat doen, dat het 'wauw' moet zijn. In principe ben ik het ermee eens dat 'wauw' meer Nederlands is dan 'wow', toch vind ik dat de Nederlandse taal zich daar wel aan het ontwikkelen is en dat tegenwoordig 'wow' ook moet kunnen. Wat vinden jullie?

Daarop raadt iemand aan om tussenwerpsels als deze maar beter niet te vaak en te veel te gebruiken... Tot het topic zelf wat aan het zwalken slaat (zo vindt een ander)...
En wat vind ik zelf verder nog?

Ene Lpayno gebruikt ze (om iets te zeggen over het Eurovisiesongfestival) alvast alle twee: " Ik vond Belgié echt onwijs slecht. Nederland had niet echt iets waarvan ik zeg wow of wauw ofzo het was best een eentonig lied." Ook stip ik terloops ergens de uitroep aan: "Hé wauw, een nieuwe avatar...".

Tot ik in een stukje over de ook door mij erg betreurde dichter en schrijver Leo Vroman en de taal van Raymond Noë op Onzetaal.nl noteren mag:

"Zijn allerlaatste woord is overigens misschien toch een Engels woord geweest. In een recent interview in Trouw zei hij: “Peggy, onze dochter, vertelde dat ‘wow!’ het laatste woord van Steve Jobs is geweest. Wist je dat? Fantastisch toch? Als ik het mij tegen die tijd nog herinner, zou ik het hem graag nazeggen.”

En bij Ramsey Nasr lees ik in een pdf-document, even later, ook al op "Onze taal":

Na afloop kwam er een jongen naar me toe. ‘Hééé ... Dat woord skerieus hè ... dat ik er niet op gekomen ben!’ Want sker is in straattaal zoiets als ‘te gek, wow, heftig’. Daar had ik skerieus van gemaakt."

Ach, wow of wauw, ik ben er voorlopig nog even niet uit. Misschien besluit ik zelfs om mijn flukse opwelling van daarnet maar helemaal te laten varen en noch "wow" noch "wauw" te gebruiken in een zo goed als gloednieuw (wow-)gedicht... (?)... Wel is het nu maar de vraag van wat ik nu het liefst bekom; van een "wow-gevoel" of van een "wauw-gevoel"! (?)


maandag 13 oktober 2014

Wachten is het hele leven - de voorstelling

Komende vrijdag 17/10/2014 mag ik in Wevelgem samen met de
VWS-Vereniging voor West-Vlaamse Schrijvers én Philip Hoorne de monografie "Wachten is het hele leven" voorstellen. In het boekje dat al een tijdje uit is, ga ik in op leven en werk van dichter-schrijver Philip Hoorne. Iedereen welkom! Maar wel nog even reserveren!

Vrijdag 17 oktober 2014 (om 19u45)
in Bibliotheek Ter Mote, Deken Jonckheerestraat 18, Wevelgem

Programma
Verwelkoming door Lobke Maes, schepen van cultuur
Voordracht door Tine Moniek, docente Academie Woord Menen
Philip Hoorne gaat in gesprek met de auteur van de monografie Paul Rigolle
De auteur leest voor uit zijn werk
Slotwoord door Jan Bonneure, secretaris VWS
Receptie aangeboden door het Gemeentebestuur van Wevelgem

Inschrijving vooraf is vereist
(bibliotheek@wevelgem.be)

Meer info:
http://www.wevelgem.be/nieuws/wachten-is-het-hele-leven
http://www.paulrigolle.be/boek/wachtenishetheleleven.htm
http://www.vwscahiers.be
http://philiphoorne.skynetblogs.be
http://www.wevelgem.be/bibliotheek
Uitnodiging (in Pdf)

Wachten is het hele leven, Paul Rigolle over leven en werk van Philip Hoorne. Uitgever Vws - Vereniging van West-Vlaamse schrijvers-Jaargang 49 - nr 4 - juli-augustus 2014, 6 € - ISSN 0775-5953

donderdag 2 oktober 2014

De 100 mooiste wielergedichten - Voorstelling

























Al een tijdje aangekondigd, en nu wordt het boek ook voorgesteld: "De 100 mooiste wielergedichten uit de Vlaamse en Nederlandse literatuur", een uitgave van LES ILES. Samenstelling: Patrick Cornillie.
Voorstelling: zaterdag 25 oktober 2014 - WieMu Roeselare van 11u tot 13u. Iedereen van harte welkom! Het boek bevat vier van mijn wielergedichten #voelmijvereerd.




Foto's van de voorstelling ook op de facebook-account van Les Iles.